PGRLF stanovil výši podpory pojištění zemědělců

Zemědělci a lesní hospodáři mohou počítat s tím, že jim Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. (PGRLF) uhradí významnou část letošních nákladů na pojištění proti nepředvídatelným škodám. O konkrétní výši podpory rozhodlo představenstvo PGRLF.

Výše podpory v rámci jednotlivých programů se pohybuje mezi 30 a 50 procenty uhrazeného pojistného:

  • 50 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění speciálních plodin
  • 50 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění hospodářských zvířat
  • 40 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění ostatních plodin
  • 50 % uhrazeného pojistného v rámci programu podpory pojištění lesních školek
    (nově byl program v letošním roce otevřen i pro velké podniky)
  • 30 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění lesních porostů

„Cílem programů podpory pojištění je usnadňovat dostupnost pojistné ochrany zemědělců. Snažíme se motivovat všechny pěstitele a chovatele a co nejvíce ochránit jejich práci, která je mnohdy závislá na neovlivnitelných okolnostech, jako jsou například výkyvy počasí,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podpora pojištění je součástí koncepce ministerstva zemědělství a PGRLF, jejímž cílem je povzbudit zvláště tuzemskou produkci ovoce, vinné révy, brambor, zeleniny, chmele a dalších takzvaných citlivých komodit. Stejně tak se podpora týká výsadby lesních školek či chovatelů hospodářských zvířat.

Odhad celkového objemu finanční podpory pro všechny programy pojištění na rok 2017 dosahuje výše 450 milionů korun, což je o 3 miliony víc, než v roce 2016. „Proto jsme pro letošní rok, v porovnání s rokem minulým, navýšili procentní podporu u ostatních plodin z 37 na 40 % a u pojištění lesních školek z 30 na 50 %“ uvedl předseda představenstva PGRLF Zdeněk Nekula.

Přesná pravidla programů Podpora pojištění (týká se speciálních plodin, ostatních plodin a hospodářských zvířat), Pojištění lesních školek a Pojištění lesních porostů najdete na webu www.pgrlf.cz

Neli Vesselinova, tisková mluvčí PGRLF, a.s. Tel.: 225 989 422, e-mail: vesselinova@pgrlf.cz