PGRLF zvýšil limit výše podpory u speciálních plodin

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. může svým klientům od 1. 1. 2018 nabídnout zvýšenou minimální i maximální sazbu podpory u speciálních plodin a rozšířený výčet kategorie speciálních plodin. Evropská komise zveřejnila na svých webových stránkách úpravu programu Finanční podpora pojištění.

Od 1. 1. 2018 tedy dojde k úpravě pravidel programu Finanční podpora pojištění, v rámci kterého PGRLF poskytuje podporu na úhradu části nákladů vynaložených na platbu pojistného na pojištění plodin, speciálních plodin a na pojištění hospodářských zvířat, kde zásadní změnou bude zvýšení limitu výše podpory u podprogramu pojištění plodin v kategorii speciální plodiny.

Minimální výše podpory bude stanovena na 35 % (z původních 25 %) a maximální výše podpory bude stanovena na 65 % (z původních 50 %) z prokazatelně uhrazených nákladů na pojištění speciálních plodin pro příslušný rok.

Další novinkou bude zařazení cukrové řepy do kategorie speciálních plodin.

V souladu s pravidly programu bude příjem žádostí o poskytnutí podpory pro rok 2018 zahájen 1. 1. 2018 a ukončen dne 30. 10. 2018.

Nová pravidla programu jsou k dispozici na webových stránkách www.pgrlf.cz.

Pro úplnost připomínáme, že se výše podpory v rámci jednotlivých programů pro rok 2017 pohybuje mezi 30 a 50 procenty uhrazeného pojistného:

  • 50 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění speciálních plodin
  • 50 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění hospodářských zvířat
  • 40 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění ostatních plodin
  • 50 % uhrazeného pojistného v rámci programu podpory pojištění lesních školek (nově byl program v letošním roce otevřen i pro velké podniky)
  • 30 % uhrazeného pojistného v rámci programu pojištění lesních porostů

Podpora pojištění je součástí koncepce ministerstva zemědělství a PGRLF, jejímž cílem je povzbudit zvláště tuzemskou produkci ovoce, vinné révy, brambor, zeleniny, chmele a dalších takzvaných citlivých komodit.

Neli Vesselinova, tisková mluvčí PGRLF, a.s. Tel.: 225 989 422, e-mail: vesselinova@pgrlf.cz