Společnost Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a. s., ukončila příjem žádostí do programu Investiční úvěry Zemědělec. Pro 16. kolo, které bylo otevřeno 13. září 2023, byl stanoven limit 250 přijatých žádostí, tato kvóta byla naplněna, a tímto se dané kolo programu uzavírá.

Program Investiční úvěry Zemědělec je určen malým a středním podnikům za účelem pořízení investičního majetku, který souvisí se zemědělskou prvovýrobou a vede ke zlepšení celkové výkonnosti a udržitelnosti daného zemědělského podniku.

Úvěr lze poskytnout ve výši 100 000 Kč až 10 mil. Kč, minimální doba splatnosti úvěru jsou 2 roky. Maximální částka, o kterou může být jistina v okamžiku poskytnutí úvěru snížena, je částka 400 000 Kč, ale nesmí tím být překročeno 30 % z celkové výše poskytnutého úvěru. Do programu se mohli přihlásit žadatelé, kteří v uplynulých 24 měsících neuzavřeli smlouvu s PGRLF o poskytnutí úvěru ve stejném programu.

Novinkou tohoto kola programu bylo zavedení kategorie tzv. začínajícího podnikatele – tedy agrárníka, který není zapsán v evidenci zemědělského podnikatele déle než 24 měsíců před podáním žádosti. U těchto podnikatelů může výše podpory na snížení jistiny úvěru činit až 40 % z celkové výše poskytnutého úvěru.

Vedle titulu Investiční úvěry Zemědělec poskytuje PGRLF zájemcům o podpory řadu dalších programů, které jsou otevřeny v průběhu celého roku a se kterými se mohou blíže seznámit na webových stránkách společnosti na www.pgrlf.cz v sekci PROGRAMY.